Culturele Surinaamse producten koop je bij A Seti in de Shopperhal
*Waka bun Mireille. Wegens het overlijden van Mireille Stadwijk, eigenaresse van A Seti, is haar winkel tot nadere orde gesloten*
Als je via de Foodcourt de Shopperhal binnenloopt kan je haar niet missen: Mireille Stadwijk met haar winkel A Seti. A Seti is één van de parels van de Amsterdamse Poort. Een kleine winkel waar je allerlei producten van de Surinaamse cultuur kunt kopen én prachtige, door Mireille gemaakte, sieraden. Haar winkel is klein maar compleet en ligt super centraal in de eerste gang van de Shopperhal, recht tegenover de hoofdingang.
Hoe het is begonnen
“Ik stond op braderieën en vond het leuk om een winkel te hebben” vertelt Mireille als ik haar vraag naar het ontstaan van de winkel. In 2018 opent ze A Seti. De Poort voelde als een logische plek om een vaste winkel te beginnen “Ik woon zelf in Zuidoost dus ik ben gerelateerd met het centrum” legt Mireille uit. “Er is hier plek om je cultuur te vieren én er zijn veel mensen van diverse culturen”. De unit in de Shopperhal was perfect voor A Seti “Het is in de loop, als mensen vanuit het eetgedeelte binnen komen lopen ze tegen je winkel aan. Iedereen loopt door dit eerste pad heen”.
Terwijl we het interview in de winkel afnemen lopen klanten, ook om 10 uur in de ochtend, af en aan. Een vrouw komt een sieraad op halen en is duidelijk blij “Dank je mi gudu [mijn schat]” hoor ik haar zeggen. Ze kijkt Mireille aan en ze glimlachen naar elkaar. Even later loopt er een man langs. Hij ziet dat we bezig zijn met een interview en begint grappen te maken en kusjes naar haar te blazen. Mireille lacht, kijkt naar me en gaat verder met haar verhaal. “Toen CBRE zei dat deze unit vrij kwam was het een makkelijke keuze: Ik wilde hem huren”.
Voordat ze A Seti begon verkocht Mireille haar sierraden op braderieën tijdens Kwaku en Keti Koti. “Ik maakte de sieraden voor mezelf en mensen vonden ze leuk. Op een gegeven moment maakte ik er zoveel dat ik dacht; ik kan ze wel gaan verkopen”. Toen Mireille de winkel kreeg is ze meer culturele producten gaan verkopen. “Ik ben er Pangi’s [lendendoeken] bij gaan doen en van het één kwam het ander”. A Seti is nu dé plek in Zuidoost, of Amsterdam, waar je terecht kan voor producten uit de Surinaamse cultuur. Je vindt er producten voor spirituele baden, zakdoeken van culturele stoffen, pangi’s, sieraden én wierrook. “En, als ik iets niet heb kan ik het meestal ook voor je bestellen” vult ze aan.
Mireille verkoopt naast haar zelfgemaakte sieraden met name items die veel gebruikt worden in de Surinaamse cultuur. Op de vraag waarom ze deze items verkoopt antwoord ze resoluut: “Ik omarm mijn Surinaamse cultuur want het geeft mij vreugde en plezier. Het zijn mijn roots, het hoort bij me”. Mireille spreekt over een gave waar ze iets mee moest doen. Ze doelt daarmee op het maken van haar sieraden, waar kralen in zitten die in de Surinaamse cultuur betekenis hebben. Dat betekent echter niet dat alleen iemand met een Surinaamse achtergrond de sieraden kan of mag dragen “Het [sieraad] hangt niet persé aan winties, het is de betekenis die je er zelf aan geeft. Als jij het gewoon mooie rode ketting vindt, is het gewoon een mooie rode ketting”. De verbinding met Winties is er alleen als je erin gelooft. “Als je er meer over weet zoek je het op internet, of je komt hier – ik kan je er ook wel wat over vertellen”. Weer loopt er een klant voorbij die even contact met Mireille maakt “Je ziet er goed uit schat!” roept ze van een afstand. “Ja, dank je!” antwoord Mireille, terwijl ze over haar gezicht wrijft. Mireille is net terug uit Suriname, ze heeft er producten ingekocht. Haar huid heeft zon gezien en dat valt ook klanten op.
Het assortiment van de winkel is natuurlijkerwijs gegroeid, Mireille verkoopt haar sieraden en pangi’s het meeste, maar op bepaalde tijden in het jaar (zoals nu, rond de feestdagen aan het einde van het jaar) is er een grotere vraag naar items voor rituelen. “Het aanbod is langzaam gegroeid en heeft zich naar de vraag aangepast. Ik kijk naar wat de vraag is en naar wat ik zelf leuk vind. Laatst kwam iemand die zei dat ik t-shirts moest gaan verkopen, maar dat past hier niet vind ik”. Die shirts komen er dus niet, maar wel allerlei kruiden voor rituele baden, zakdoeken (van stof met betekenis), swit watra pakketten, zogeheten ‘feel good pakketten’ en bijvoorbeeld wierrook. “Ik verkoop geen wiri’s, maar ik kan wel zorgen dat je ze krijgt” vult ze aan. Wiri’s zijn bladeren die je voor sommige rituele baden nodig hebt. Terwijl we spreken over baden komt er een jonge dame binnen die producten voor een bad koopt. Mireille demonstreert ter plekke dat ze dé go-to winkel is voor culturele producten. We ronden het gesprek af want het wordt druk in de kleine winkel, mensen willen een praatje met Mireille maken en komen sierraden ophalen, die ze online heben besteld. “Ik plaats alles wat ik maak ook op Instagram en Facebook, mensen kunnen het dan in de winkel ophalen” vult Mireille aan.
Je vindt Mireille haar sierraden online op Instagram onder ‘Gudu fu wi rutu’. A Seti is op maandag tot en met vrijdag open van 10.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag sluit ze om 17.00 uur. Ben je er en zit het rolluik naar beneden? Kom dan tien minuten later terug, ze is dan even haar dagelijkse koffie aan het halen bij Coffee Fellows.
Tekst: Carmen Hogg
Foto’s: Winny Sandvliet