African print | Afrikaanse stoffen in de Amsterdamse Poort
De geschiedenis van African print
Ook in de Amsterdamse Poort kan je African print, ook wel Afrikaanse stoffen genoemd, kopen. Dit zijn kleurrijke, rijk bedrukte katoenen stoffen, die we (her)kennen uit de West-Afrikaanse cultuur. Je kan ze in stukken van 6 yards kopen maar ook als ready-wear en leuke stoffen accessoires. Zo vind je bij Bobo Couture de mooiste jurken en sieraden uit Mali en Kenia. Bij Africa Beauty Couture koop je kleding van designer Eve en Vicky’s Beauty Shop verkoopt zowel Dashiki’s als de stof in meters, net als Suzie’s stoffen – ook in de Shopperhal. Hoe komt het dat de stof zo populair is in West Afrikaanse culturen, en nu ook in Nederland? In dit artikel lees je alles over Afrikaanse Stoffen en de geschiedenis ervan!
Van Vlissingen en Co
Hoewel je het niet zou verwachten, vinden Afrikaanse stoffen hun oorsprong buiten Afrika. Vlisco, voorheen bekend als Van Vlissingen en Co is de meest bekende fabrikant van African print. De oprichter had in Indonesië (wat in zijn tijd nog Nederlands-Indië heette) Batik gezien en was onder de indruk van de printtechniek. In 1846 kocht hij een textielfabriek in Helmond op waar hij de techniek die hij in Indonesië had opgedaan ging automatiseren en hier ging toepassen op stof, om ze vervolgens weer in Indonesië af te zetten. Door de inzet van de machines ging de bewerking sneller en waren zijn stoffen stukken goedkoper dan de stoffen die men in Indonesië met de hand maakte. Er zat echter één groot verschil tussen de twee producten dat ervoor zorgde dan men in Indonesië geen interesse had in het Nederlandse product; de African print stoffen van Vlisco hadden (en hebben) kleine adertjes met kleurstof door de stof heen lopen die een soort van strepen in het patroon aanbrengen. Iets wat daar niet in de smaak viel.
Lees verder onder de afbeeldingen!
Van Helmond naar Ghana
In tegenstelling tot Indonesië had men in Ghana wel interesse in de stof. Het verhaal wil dat dit komt door Ghanese soldaten die de stof als cadeau uit Nederland meenamen terug naar Ghana. De Nederlandse stoffen werden daar goed ontvangen en Vlisco is zich op die markt gaan richten. Ghana was destijds een Britse kolonie. Dat betekende dat er Britse textielfabrieken waren die de kunst afkeken om zelf waxprints te maken om op de markt te brengen in West-Afrika. Vlisco gebruikte een complexe druktechniek die ervoor zorgde dat de stoffen werden gezien als de Mercedes Benz onder de stoffen: de prints waren gelaagd, de kleuren mooi en de katoen was van goede kwaliteit. De fabriek in Helmond is er tegenwoordig nog steeds. Witte katoenen stukken stof worden door 27 werkstations omgetoverd tot prachtig, rijk bedrukte African print stoffen.
Afrikaanse stoffen in de Amsterdamse Poort
Dankzij het succes van de stof is het aanbod in de loop van de jaren gegroeid en uitgebreid. Vandaag de dag komen de meeste stoffen die in Nederland te vinden zijn uit Azië. Het zijn machinaal gemaakte stoffen van merken die vereenvoudigde technieken gebruiken waardoor de stof stukken goedkoper is dan een Vlisco stof. In de Amsterdamse Poort kan je zowel Vlisco stoffen als de goedkopere merken vinden – er is voor elk wat wils. Ben je nieuwsgierig en wil je kijken welke stof bij jou past? Ga in de Shopperhal langs bij Vicky’s Beauty Shop of Suzie’s stoffen in de Shopperhal om je te laten inspireren. Wil je kleding in de African print stof? Loop dan binnen bij Africa Beauty Couture of Bobo Couture. Tot snel in de Amsterdamse Poort!
Altijd op de hoogte van de laatste updates
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Bedankt voor je inschrijving, je ontvangt vanaf nu updates in de toekomst!