Een terugblik
De Bijlmer is in de jaren ’60 als wijk van de toekomst aangelegd. Honingraatflats gaven vorm aan de kale polders. Hoogoord, de flat die grenst aan de Amsterdamse Poort, was de eerste flat die bewoond werd. Nieuwe bewoners uit met name Suriname, het Caribisch gebied en West Afrika streken er neer. Zij maakten de nieuwe wijk eigen en hebben de grijze betonnen flats haar identiteit gegeven.
De Amsterdamse Poort opende in 1986 officieel. Jarenlang is er gebouwd aan het winkelcentrum dat voor haar tijd vooruitstrevend was. Het was één van de eerste winkelcentra buiten het centrum van een stad, een voorloper in haar tijd. Jonge ondernemers trokken in de units. Velen zitten er vandaag de dag nog, zoals Slagerij Meester, La Belleza Tropical, de Sleutelhal en Moda di Ricardo.
van winkelcentrum naar stadshart
de transformatie van Amsterdamse Poort
Van winkelcentrum naar stadshart
In de jaren die volgden is Amsterdam Zuidoost erg veranderd. Hoogbouw heeft plaatsgemaakt voor laagbouw en dreven zijn verlegd. Oude winkelcentra zijn gesloopt en nieuwe complexen kleuren het straatbeeld. Garages zijn vervangen voor studentencontainers en jonge ondernemingen zitten in de plinten van complexen. De Amsterdamse Poort is tot op heden weinig veranderd. Veel ondernemers zitten nog op dezelfde plek en verkopen nu wat ze destijds ook verkochten; ze zijn tijdloze succesformules. Zij moeten blijven, maar het is tijd dat de Amsterdamse Poort mee verandert met de tijd. We gaan daarom in transformatie. De Amsterdamse Poort gaat veranderen van winkelcentrum naar hart van Zuidoost.