Johnny Cake on the go van Yvette Dorsiel, beter bekend als de Queen of Johnny Cakes
“Op Curaçao kan je een Johnny Cake maar tot 12 uur in de ochtend bestellen, maar hier in Nederland eet je hem de hele dag door” vertelt Yvette Dorsiel terwijl we naar haar nieuwe karretje lopen. Yvette runt Yvette’s Kitchen sinds ruim een jaar in de Shopperhal. Daarvoor verkocht ze haar eten in World Of Food. Al ruim 10 jaar verkoopt ze Johnny Cakes in Nederland. “In Curaçao groei je met Johnny Cakes op”. Ze vertelt dat het een goedkope maaltijd is “je maakt het als je wat krap zit” vertelt ze. “Je eet hem eigenlijk met kaas, oude kaas, maar hier stoppen we van alles erin. Het is een hartige hap geworden”.
Yvette wil dat de Johnny Cake voor iedereen is en gaat hem op straat verkopen. Ze gaat venten. “Sommige mensen willen niet helemaal de Shopperhal in om hem te kopen, als ik ze op straat ga verkopen is het makkelijk en snel voor iedereen”. Al vijf jaar heeft ze haar zogeheten ventvergunning waarmee ze, net als de schaafijsman, door de wijk mag verkopen, al lopend. “Ieder jaar verleng ik hem, maar ik heb er nooit iets mee gedaan. Het is nu of nooit” vertelt ze lachend. Ze gaat door Zuidoost reizen “maar mijn vaste plek gaat wel de Amsterdamse Poort worden”.
Yvette is niet de enige in Amsterdam die Johnny Cakes maakt, maar ze is wel de enige die door Amerikaans media bedrijf Vice is uitgeroepen tot Johnny Cake Queen “wat de mijne zo speciaal maakt is geheim”. Ze vertelt dat ze er jaren over heeft gedaan om het beslag te krijgen zoals hij nu is. “Ik ben telkens aan het verbeteren, met al mijn eten”. Wel kan je proberen ze thuis ook te maken, want Yvette verkoopt Johnny Cake mix. “En trouwens, het is Mooncake die de naam jaren geleden voor me heeft bedacht.”
“Mijn moeder heeft me leren koken”, vertelt ze terwijl ze de kar uit de opslag rijdt. Yvette heeft op negenjarige leeftijd leren koken. Omdat haar moeder werkte, zorgde Yvette dat het huis schoon was, en dat er eten op tafel stond als moeder na een lange werkdag thuis kwam. “Ze heeft het me geleerd, maar na jaren ga je toch zelf dingen proberen en experimenteren”.
In Nederland heeft Yvette als eerste een kappersopleiding gevolgd, die ze op latere leeftijd heeft aangevuld met kookcursussen. Ze was in 2012 klaar met haar laatste cursus, hoorde in 2014 over World of Food en trok er in 2015 in.
Yvette mag bekend zijn vanwege haar Johnny Cakes, maar kookt ook de lekkerste Caribische gerechten: “Curaçao is, net als de Bijlmer, een mengelmoes van mensen en culturen, dat zie je terug in onze keuken”. Ze vertelt dat de Curaçaose keuken invloeden heeft van de Dominicaanse Colombiaanse en Venezolaanse keuken. “Als Antilliaan groei je op met die culturen, het hoort bij ons”. Morro bijvoorbeeld, een bekend Antilliaans gerecht, is eigenlijk Dominicaans “Wij maken hem met een twist”.
Yvette blijft vernieuwen en vertelt vol passie over de gerechten die ze aan het maken is zoals Kolo stoba (stoofpot) met papaya, komkommer en tutu bakkeljauw. “Het zijn gerechten die je oma je leert maken, de jongere generatie kan dit niet”. Wil je deze gerechten proeven, bezoek dan Yvette’s Kitchen in de Shopperhal die dagelijks geopend is van 10.00 tot 20.00 uur.
Tekst: Carmen Hogg
Fotografie: Winny Sandvliet