Waar ben je naar op zoek?

Zoeken
vorige volgende

Dieren kijken en knuffelen bij Kinderboerderij Gliphoeve

Als je de geschiedenis van de Bijlmer induikt is Gliphoeve een naam die je waarschijnlijk vaak zal tegenkomen. Gliphoeve staat nog altijd overeind, maar heeft na een grootscheepse renovatie in 1984 een andere naam (Gravestein voor het westelijke deel en Geldershoofd voor het oostelijke deel) en een tweede leven gekregen. Gliphoeve was namelijk een flat die centraal stond voor de uitdaging waar de Bijlmer mee te kampen had; de flat stond jarenlang symbool voor wat er mis was met de Bijlmer, schrijft Henno Eggenkamp op Bijlmermuseum.nl.

“Het begon al bij de oplevering van de Bijlmer, in de jaren ‘68 -’75: een Amsterdamse buitenwijk, die op voorhand werd betiteld als De Stad van de Toekomst, want in de Bijlmer was alles modern. De grootste huur-appartementen die Amsterdam ooit voor zijn bewoners neerzette, 96m2 of meer voor een gezin met 2-3 kinderen en van alle moderne gemakken voorzien, gestapeld in uniforme reuze blokken van beton, waardoor niemand zich met zijn woning kon onderscheiden. Alle burgers gelijk. Het was ook een wijk met uitgestrekte woonparken, verhoogde en dus veilige autowegen, garages en collectieve ruimten in de flat waar de huurders samen konden komen en zich konden amuseren. Er was ook een probleem: de huren waren 2 tot 3 maal zo hoog als men gewenst was en de Amsterdamse burgers voor wie de wijk bestemd was, gaven hun geld liever uit aan nieuwe laagbouw in Lelystad, Purmerend, en later Almere. Gevolg: de Bijlmer had al snel veel leegstand.” 

In de lege appartementen trokken mensen uit Suriname die zich, rondom de onafhankelijkheid van Suriname, in Nederland vestigde. Ook werden appartementen ondergehuurd en vestigden zich krakers in de leegstaande appartementen. In de zomer van 1974 kraakte een groep van ruim 100 Surinaamse activisten woningen in de flat, het was volgens de VPRO de meest Surinaamse plek in Nederland, het is de eerste plek in Nederland waar zwart activisme opdook. Totdat heroïne zijn intrede deed was de flat een fijne plek van samenkomen, met name voor mensen die zich inzette voor de ongelijkheid in Nederland. Met de intrede van heroïne veranderde alles, de flat werd grauw, uitgewoond en een zogeheten no-goarea in het stadsdeel. 

Het ontstaan van de kinderboerderij

Tussen het activisme en de problemen woonde Floor Doll. Een bevlogen bewoner die zich over de achtergelaten kippen ging ontfermen. Hij ging ze verzamelen en verzorgen en in korte tijd groeide zijn kroost uit tot een heuse kinderboerderij, tussen de hoogbouw, bij Gliphoeve.  In 2009 ging Boer Floor zijn droom achterna. Hij kocht een klein boerderijtje in Duitsland. Dit betekende dat kinderboerderij de Gliphoeve zonder beheerder kwam te zitten en de boerderij dreigde met de grond gelijk gemaakt te worden. De Gliphoeve was altijd een begrip in de buurt en iedereen was het erover eens dat dit unieke plekje niet verloren mocht gaan. Na een lange periode van onzekerheid bleek Stichting WerkWijs de oplossing voor dit probleem te zijn. Op 2 december 2009 werd De Gliphoeve, dankzij de inspanningen van het stadsdeel Zuidoost en Stichting WerkWijs, feestelijk heropend. De boerderij moest weer een plek worden voor en door de buurtbewoners. Met Stichting Werkwijs kreeg De Gliphoeve een nieuwe functie, namelijk een combinatie van buurtboerderij met een leerwerkbedrijf voor jongeren en (jong)volwassenen met een achterstand tot de arbeidsmarkt.

Kinderboerderij De Gliphoeve is vandaag de dag nog steeds een erg geliefde plek in het stadsdeel. Op de woensdagen en zaterdagen kookt Chef Angie B en kan je er binnen in het restaurant of buiten aan picknick tafels genieten van pannenkoeken, broodjes en heerlijke authentieke Surinaamse maaltijden. 

Volgende stop

Kinderroute: SmeltkroesKinderroute: Smeltkroes

Volg onze socials

En hoor als eerste over de gratis events en feestjes in de Poort, doe mee aan winacties én maak kennis met buurtbewoners en ondernemers uit Zuidoost.