Een bestseller: Sate ku batata van Lucky King en Hong
Op 21 januari openden ze hun tweede zaak in ons centrum: Lucky King en Hong. Lokaal ook bekend als ‘Antilliaanse Chinees’. Een populair restaurant met een nog populairder gerecht, Sate ku batata. Wij gingen langs en gingen in gesprek over hun succes.
Als je in de afgelopen weken vanaf het Anton de Komplein de Poort in bent gelopen, heb je waarschijnlijk al gezien dat Lucky King en Hong een tweede restaurant zouden openen. De gevelverlichting hing al een paar weken op de voormalige Rabobank unit. Op 21 januari zijn ze geopend. Tot het sluiten van de huidige Shopperhal zal Lucky King en Hong twee restaurants hebben in de Amsterdamse Poort, steenworp van elkaar af.
We spreken Ming en haar oom op een maandagmiddag, in het nieuwe restaurant. Om twee uur zitten er mensen aan verschillende tafels te eten. Sommige eten de bekende bami en nasi, anderen krijgen een uitgebreide klassieke Chinese maaltijd geserveerd. Een tafeltje naast ons bestelt Sate ku batata, hét gerecht dat Lucky King en Hong populair maakt. “Als je het proeft, snap je waarom het zo populair is” antwoordt Ming als we haar naar het gerecht vragen.
Een vader en zijn twee zoons
“We zijn een echt familierestaurant”, vertelt Ming. Ze is dochter van Hong, King is haar oom en je raad het al; Lucky is de naam van haar opa. “Mijn vader en zijn broer zijn op Curaçao geboren, mijn opa en oma komen uit China” vertelt Ming als we naar de oprichters vragen. Op Curaçao waren de heren ook al met eten bezig “Mijn opa heeft het mijn vader en mijn oom geleerd. Ze verkochten daar loempia’s, chicken cutlets en sate ku batata – eten van onze cultuur, die zowel Chinees als Antilliaans is.” Het eerste restaurant openden ze in Nederland, in 1990. Eerst in Almere maar al snel verhuisden ze naar de Amsterdamse Poort waar ze vandaag de dag een begrip zijn.
Het eten dat ze in beide verkopen weerspiegelt de reis die de familie heeft gemaakt: een combinatie van ze chinese en Antilliaanse gerechten “beide locaties hebben zowel een uitgebreide menukaart als afhaalmaaltijden die je zelf kan samenstellen” vertelt Ming als ze naar de warmhoudbakken wijst. In de bakken zitten verschillende soorten bami, rijst, groenten, vlees en vis. Ook zien we hier, in het nieuwe restaurant, koek en taart in de koeling liggen “We verkopen op deze locatie ook Dominicaanse gerechten – én Bubble-tea” verteltze enthousiast. “En we doen aan catering!”
Tekst: Carmen Hogg
Fotografie: Winny Sandvliet