South East Parade
Bezoek onze nieuwste tentoonstelling
Go explore
DATUM | vanaf 27 oktober t/m 30 november
Wat houdt het in?
Amsterdamse Poort presenteert vanaf 27 oktober t/m 30 november de pop-up expositie van de SouthEast Parade 2021. Als onderdeel van de vierde en digitale editie van de SouthEast Parade 2021 licht Amsterdamse Poort bijzondere verhalen van zes sterke persoonlijkheden in het gebied uit.
De meest bijzondere portretten zijn vastgelegd en verwerkt in fotozuilen met hierop de verhalen van persoonlijkheden uit Amsterdam Zuidoost. Deze pop-up expositie is, vanaf 27 oktober tot en met eind november, te zien in unit 154 op het Groot Bijlmerplein naast 30ML.
VERHALEN VAN ZUIDOOST
De deelnemers van de SouthEast Parade hebben stuk voor stuk mooie verhalen te vertellen over waarom ze juist zo trots zijn op onze kleurrijke buurt. De verhalen zijn het lezen waard! Wil jij ook graag de pop-up expositie van de SouthEast Parade 2021 bewonderen? Dan zien we jou bij ons in de Amsterdamse Poort!
Stemmen
Het is ook mogelijk om te stemmen op een van de veertig deelnemers en degene met de meeste stemmen mag zich vanaf 11 november trotse winnaar van de South East Parade 2021 noemen.
Door
Tekst: Carmen Hogg
Fotografie: Coco Olakunle
CN Capoeira
Dit is de groep CN Capoeira, onder leiding van Contra Mestre Miojo (vooraan op de foto). Samen met Gaya geeft hij Capoeira les aan kinderen in de K-buurt. Capoeira is een vechtsport uit de Afro-Braziliaanse cultuur die velen van ons kennen vanwege de acrobatische elementen, maar wist je dat er een hele levensfilosofie in verborgen gaat? “Capoeira is een reflectie op je eigen leven, bij Capoeira leer je namelijk hoe je jouw talenten verder kunt ontwikkelen. Er is ruimte voor iedereen om mee te doen en je eigen verhaal te vertellen” legt Gaya uit. Het ziet er voor een beginner ingewikkeld uit, met complexe, ritmische bewegingen maar Gaya stelt ons gerust: “Je hoeft er niks voor te kunnen, motivatie is het belangrijkste”. Door deel te nemen aan de Southeast Parade willen Miojo en Gaya Capoeira in Amsterdam (Zuidoost) meer bekendheid geven en laten zien dat ook jij kan meedoen. Op de foto zie je het duo met twee leerlingen; Kennychio (die de pandeiro vast houdt) en Ibrahim (met de Agogo), die beiden in de K-buurt wonen en wekelijks les volgen.
Toko Kai Hing Li
Winnaar Oeuvre-prijs 2021
“Mi lobi Bimre” is zijn favoriete zin. Als je wel eens in Ganzenhoef komt ken je hem – niet alleen van gezicht. Omoe, Papa, Chino is de eigenaar van de oudste toko in Zuidoost: Toko Kai Hing Li. Het zijn volgens zoon Ramon niet perse de producten of de prijs die hun toko zo bijzonder maakt, maar de sfeer die er hangt. En die wordt met name bepaald door, je raadt het al, Omoe, die er nog steeds dagelijks rondloopt en klanten liefdevol helpt – of uitkaffert. “Mi ede wan computer” [Mijn hoofd is geen computer!] kan je horen als je hem vragen stelt over het assortiment of de prijs én “Yu no sabi, aksi mi” [Je weet niks, vraag het aan mij] als je het hem niet vraagt… De toko krijgt niet alleen zijn sfeer door Omoe zijn fysieke aanwezigheid maar ook door de bordjes met taalfouten en zelf in elkaar geknutselde rekken en schappen die hij maakt, ze geven de winkel leven. Toko Kai Hing Li is een huiskamer voor de buurt waar werelden samenkomen door een breed assortiment aan producten én door Omoe die iedereen er zich thuis doet laten voelen.
Lilian Panka
“Ik speelde achterin, links” vertelt ze met een glinstering in haar ogen. Wie over vrouwenvoetbal in Zuidoost spreekt, heeft het waarschijnlijk ook over Lilian Panka. Lilian is een ex-voetbalster die na een zware blessure haar tenue heeft omgeruild voor een blazer. Lilian staat, dankzij de blessure, niet meer op het veld maar is nog altijd betrokken bij damesvoetbal. Ze heeft zich in de afgelopen jaren ingezet als vicevoorzitter bij verschillende clubs, waar het iedere keer haar taak is om het vrouwenvoetbal vorm te geven. Zo is ze betrokken geweest bij KSJW, Zuidoost United en nu bij Real Sranan, waarvoor ze niet alleen in Nederland actief is. Ze organiseert met haar team internationale uitwisselingen om speelsters uit te dagen en de dames van hier én daar verder te brengen in de voetbalindustrie. Door deel te nemen aan de parade wil ze vrouwenvoetbal nog beter op de kaart zetten in Nederland en meer kansen creëren voor de talenten die ons land kent.
Audrey
“Ik werd gebeld door iemand uit mijn netwerk over twee kinderen die hulp nodig hadden, ik ken ze niet maar heb gezegd dat ik vanavond met ze kan zitten”. Deze zin illustreert hoe Audrey is: open, eerlijk, passioneel en betrokken. Acht jaar geleden heeft ze de klas omgeruild voor een kantoor; ze is directeur van een basisschool in Amsterdam Noord, maar lesgeven zit nog altijd in haar hart. “Er is nog zo vaak een lage schooladvisering, vooral in Zuidoost, daar moeten we samen wat aan doen” vertelt ze vol overgave. Audrey helpt niet alleen kinderen maar gaat ook in gesprek met professionals en politiek leiders. Ze gelooft dat het vergroten van de leefwereld van kinderen één van de belangrijkste dingen is die we samen moeten aanpakken: de school, het gezin én de omgeving. Dat is dan ook precies de reden dat ze meedoet met de SouthEast Parade. “Het mooiste wat je kinderen kunt geven is een kans” is dan ook haar motto.
Cafe Misty
Cafe Misty is een begrip in Holendrecht. Vader en moeder Natha hebben het café zo een 25 jaar geleden overgenomen van een uitbater en sinds die tijd is het de familie die het runt. Achter de bar staan zonen Rajesh, Roy en schoondochter Geeta. Vader en moeder Natha zijn in principe met pensioen maar kunnen het niet laten om af en toe nog bij te springen. Het is een echt familiebedrijf en dat voel je. Zodra je er binnenstapt betreed je een gezellige wereld waar muziek een belangrijke rol speelt. Het is namelijk niet zomaar een (buurt)café, het is een plek waar cultuur gevierd wordt, waar je karaoke zingt in het Hindoestaans, Indiaas, Spaans, Surinaams, Nederlands én Engels. Café Misty is de plek in Holendrecht waar je op adem komt, een goed gesprek begint.
Singo
“We doen mee met de SouthEast Parade omdat we willen laten zien dat we er ook in Amsterdam Zuidoost actief zijn” vertelt Singo over de deelname van Welzijnsvereniging Bangsa Jawa Suriname. “Er wordt namelijk vaak gezegd dat Javanen onzichtbaar zijn in de Nederlandse samenleving”. Dat kan niet echt gezegd worden over de Welzijnsvereniging Bangsa Jawa, de vereniging bestaat namelijk al ruim 38 jaar en onderneemt allerlei activiteiten voor de jonge én oudere generatie. De vereniging is in 1983 opgezet om de Javaanse cultuur te vieren en deze over te dragen aan volgende generaties. Ze organiseren dagbesteding voor ouderen, verzorgen lunch en houden de oudere generatie fit “We bieden gym en hersengymnastiek aan, we brengen ouderen in beweging”. De jongere generatie kan de cultuur zich eigen maken door te luisteren naar de dagelijkse radio-uitzendingen. Op de foto staan de vrijwilligers geportretteerd, ze dragen een moderne versie van de Javaanse Kebaya. “Vroeger werden die gemaakt van Batik, maar ook dat verandert met de tijd. Het is nu kleurrijker en de materialen zijn anders”. Je kan Bangsa Jawa bezoeken op Paalbergweg 26.
WHAT TO EXPECT?
Altijd op de hoogte van de laatste updates
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Bedankt voor je inschrijving, je ontvangt vanaf nu updates in de toekomst!