Het verhaal achter Bijlmer Got Talent
Bijlmer Got Talent is dé talentenjacht van Zuidoost. In Juli vindt het evenement voor de derde keer plaats in de Amsterdamse Poort. Wij vertrokken naar Holendrecht om met Dylan Lennox Bakker te spreken. Dylan is parttime politicus bij BIJ1, medeoprichter van Community Center Mijehof én bedenker van het succesvolle concept Bijlmer Got Talent. We gaan bij hem langs omdat we benieuwd zijn naar het verhaal achter de talentenjacht én omdat we benieuwd zijn naar Dylan.
Hoe het begon
“Ik moest met een externe opdracht studiepunten halen voor school” vertelt oprichter Dylan als we met hem spreken in zijn community center. Na school was hij veel in West te vinden, waar hij in Studio West aan diverse programma’s mee deed “Ik deed aan theater, dans en rap – en dacht altijd; we hebben dit in Zuidoost nodig” Omdat hij niet de enige was met deze behoefte had kwam hij op het idee om een talentenshow op te zetten: Bijlmer Got Talent is ontstaan uit een studieopdracht.
De eerste editie in 2011 was een groot succes. Bijlmer Got Talent had een subsidie van het DMO(Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling) gekregen vanuit de oproep ‘Jouw Idee Maak Het Waar’. Er waren 50 aanmeldingen die allemaal auditie deden in het Bijlmerparktheater. “Tien deelnemers gingen naar de finale”. Dylan herleeft het evenement terwijl hij er over vertelt. “We hadden portofoons gehuurd en op een gegeven moment heb ik die backstage gegooid. Ik werd gek! De hele tijd “Dylan! Dylan! Dylan! in mijn oor”. Dylan vertelt dat het een chaotisch eerste evenement was. “Het was verschrikkelijk…” voegt hij er met een glimlach aan toe: “Sindsdien weet ik, een goeie briefing is het halve werk”. Blij was hij toen de avond voorbij was ”Ik kwam thuis en zei: dit wil ik nooit meer doen!”.
Toch vond er in 2016 de tweede editie plaats. “Ik vertelde op mijn werk over Bijlmer Got Talent want ik wilde weer iets doen voor de mensen in Zuidoost”. De voorzitter van de stichting waar Dylan werkte vond het een goed idee en stemde in “Ik kreeg een klein budget en heb toen een kleine editie kunnen organiseren in buurthuis Anansi”. Wederom was het een groot succes. De derde editie, die hij in 2017 organiseerde, was de grootste tot nu toe; dat jaar kwamen er 120 aanmeldingen binnen. “Ja ook dit was weer een rollercoaster. We gingen nóg groter door op vier locaties in Zuidoost de audities te doen. We kregen geld van de Gemeente, werkten met ROC samen en zaten zelfs helemaal in Driemond”. Ook tijdens deze editie heeft Dylan veel geleerd. Het was de eerste keer dat Dylan met grote artiesten werkte “Ik wist toen nog niet dat je dan ook hun eten moest verzorgen, en dat ze styling en visagie nodig hebben.” Lachend blikt hij terug op die tijd “Ik dacht toen echt: Moet dit allemaal zo? Dit kost veel geld!”. Tegelijkertijd was het een signaal voor Dylan “Als je met grote namen werkt en zoveel aanmeldingen hebt weet je, dit gaat naar iets toe”.
Na deze succesvolle editie heeft Dylan twee jaar lang artiesten gemanaged. “Maar na twee jaar voelde ik het niet meer, de showbizz industrie”. Dat is ook de reden dat hij een paar jaar geen Bijlmer Got Talent wilde organiseren, Dylan wilde de showbiz uit en meer lokaal werken, impact in de buurt maken. Hij is zich in gaan zetten als politicus en richtte het community center op. “Toen jullie me vorig jaar benaderden voor een editie in de Amsterdamse Poort dacht ik eerst ook dat we het niet gingen doen, want ik had er geen zin in. Maar mijn business partner Michalda Bendanon, motiveerde me”. Voor Dylan was het de leukste editie tot nu toe – met een groot podium midden in de Poort “We brachten talenten bij elkaar, de jury was enthousiast. De talenten die we samenbrachten gingen samen jammen”. Het raakte elementen die hem aan het hart gaan; mensen helpen en in hun kracht zetten. Het was een succesvol jaar voor Bijlmer Got Talent en de talenten, waar hij ook nog optredens voor heeft kunnen boeken. Stoppen op je hoogtepunt doet Dylan niet; Zijn team is zich druk aan het voorbereiden op een nieuwe editie van de talentenjacht, waarvan wederom de halve finale en finale midden in de Amsterdamse Poort plaatsvinden – de audities in de Endemol Studios. De inschrijvingen zitten vol en binnenkort starten de workshops en voorrondes. Hoe lang gaat Dylan nog door? “Mensen vragen erom, wie ben ik dan om te zeggen dat we het niet meer gaan doen?”
Bijlmer Got Talent vindt plaats tijdens de Block Party in de Amsterdamse Poort, op vrijdag 7 en zaterdag 8 juli. Kijk voor meer informatie op www.bijlmergottalent.nl.
Tekst: Carmen Hogg
Foto’s: Winny Sandvliet